Online bankszámla nyitás Ausztriában és ezáltal egyenes út az American Express kártyához.

American Express  Upgrad trükkök, Bankszámlanyitás Online

Online bankszámla nyitás Ausztriában és ezáltal egyenes út az American Express kártyához.

“egyetlen bankszámla típus van, amit  magyaroknak bejelentett(!) osztrák lakcím nélkül, osztrák munkaviszony nélkül ONLINE megnyitnak”
“hirdetmény szerint ez egy INGYENES számla”
 
Nagyon kedves KlubtagDr. Békési András, részt vett az általam tartott tanfolyamon is kitaposta az útat, hogy miként lehet számlát nyitni online Ausztriában. Ezúton is meg szeretném köszönni neki.
A következőképpen működik:

 

Szia Andris,

Amint azt fbon írtam, most már 100%, hogy sikerült az online számlanyitás, megjöttek postán Magyarországra(!) a papírok, az ingyenes(!) bankkártyát is ide fogják küldeni, a szerződést, az online bankfelületre történő belépéshez szükséges adatokat, mindent.
Ahogyan ígértem, leírom Neked lépésről-lépésre mit kell pontosan tenni, hogy működjön a dolog, mert működik!!! 🙂 Úgy, hogy itthonról a számítógép előtt ülve intéztünk mindent. Sajnos némi nyelvtudás az kell hozzá, az online adatlap kitöltéséhez német, az online azonosításhoz pedig német, vagy angolul is megy, az ügyintézők beszélnek angolul. Az online azonosításhoz kell olyan számítógép is, amelyen van webkamera és mikrofon, valamint egy mobiltelefon (bármelyik magyar szolgáltató teljesen jó), illetve elő kell készíteni az útlevelünket is (személyi igazolvány nem jó, magyaroktól kizárólag útlevelet fogadnak el az azonosításkor!). 
A húgom számláját kb. 3 hétig intéztem, kb. 4-szer azonosította magát online, a bank ügyintézőivel napokig leveleztem, tényleg EU-s jogszabályokra hivatkoztam náluk, mert nem akartak “csak úgy” számlát nyitni, mire kialakult mit kell tenni pontosan. Miutan a húgommal sikerrel jártunk, a feleségemnek is nyitottam egy számlát, hogy újra kipróbáljam most már a kitaposott utat és képzeld, az online kérelem kitöltése és az az online azonosítás után 5(!!!) munkanapon belül megjött postán a számlanyitásról az értesítés, SEMMI levelezés, semmi email, semmi kérdés, kérdezősködés ezúttal nem volt, egyszerűen megnyitották csont nélkül a számláját. Szóval így szerintem mindenkinek működhet. 
És ime a részletek:
Az EasyBanknál egyetlen bankszámla típus van, amit  magyaroknak bejelentett(!) osztrák lakcím nélkül, osztrák munkaviszony nélkül ONLINE megnyitnak. Ez pedig az “EasyBASIC Konto” és csakis kizárólag ennél működik a magyaroknak is lehetséges online számlanyitás. Ez a típusú bankszámla amúgy vicces, de igazából hátrányos helyzetűeknek (tanároknak, diákoknak, szociális munkásoknak, munkanélkülieknek stb.) létrehozott termék, szóval kicsit aggódtam amiatt, hogy az AMEXhez ez az információ vajon eljut-e, de húgom tegnap megkapta a membership rewards regisztrációról az emailt, szóval megnyugodhatunk, elfogadja ezt a számlát kérdés nélkül az AMEX a regisztrációhoz! Egy a lényeg, hogy ezt a bankszámlatípust nem kötik össze osztrák munkaviszony kötelezettséggel, viszont lesz az adatlapban egy olyan rész, ahová beírhatjuk azt, hogy egyébként magyarországi munkaviszonnyal és bérjövedelemmel viszont rendelkezünk! Így szerintem ha ezt az infót esetleg mégis megkapja az AMEX, vagy leinformál minket a bankon keresztül, akkor megnyugodhat. És a legdurvább az, hogy a jelenlegi EasyBank hirdetmény szerint ez egy INGYENES számla :-)))))) Erről még azonban nem bizonyosodtam meg 100%-ban, de hamarosan ez is kiderül. 
Íme a lépések.
1. Nyissuk meg a https://www.easybank.at/de/oldalt. A “de” kiterjesztés a német nyelvre utal. Jobb oldalon felül kattintsunk a “Kunde werden” feliratra. A “Produktkategorie” menünél válasszuk ki a “Konto” nevűt. Alatta a “Wunschprodukt” menüből a legalsót, az “easy basic“-et válasszuk. Ezután a “Sind Sie bereits easybank Kunde?” kérdésre a “Nein” mellett legyen a pötty. Ezután “Weiter“.

 

 

2. A következő ablaknál adjuk meg PONTOSAN az email címünket, majd a kis kockába pipa, ezután “Bestätigen und Fortfahren“.
3. Töltsük ki az adatainkat. Aki nem beszél németül, ha a google fordítót a chrome böngészőnben bekapcsolja, akkor automatikusan nagyon szépen lefordítja az adatlapot! Nyugodtan mindenhova a magyarországi adatokat adjuk meg, ékezetek nélkül, a rendszer engedni fogja a továbblépést! Ezen az oldalon a következőkre kell figyelni. “Staatsangehörigkeit“-nál “Ungarn“-t válasszuk. Akinek nincs kettős állampolgársága, az a “2. Staatsangehörigkeit” részt hagyja üresen. A “Steuerpflichtig in” –nél szintén “Ungarn“-t válasszuk. A lakcím adatokhoz nyugodtan adjuk meg a magyarországi lakcímünket. a “Land“-nál válasszuk szintén azt, hogy “Ungarn“.
4. A következő lapon kell az anyagi körülményeinkre vonatkozó kérdésekre válaszolnunk. A “Zweck der Kontoeröffnung” részhez írjuk azt, hogy “Gehaltskonto“, ez jól hangzik. Mivel ez a számla ahogyan írtam egy alapvetően hátrányos helyzetűeknek létrehozott terméke az EasyBanknak, ezért a”Beruf” résznél fel sem ajánlja az alkalmazotti munkaviszonyból származó jövedelemforrást, de ez nekünk jó is, mert akkor csakis a bejelentett OSZTRÁK munkaviszonyt fogadják el a számlanyitáshoz és kérik ennek igazolását. Először én is ezt választottam persze egy másik számlatípusnál (naná, hogy nem mertem rögtön ezt a  számlacsomagot választani a hátrányos helyzetre való utalás miatt) és kérték az osztrák munkaviszony igazolást, erre az egész számlanyitási procedúrát újra kellett kezdeni… Szóval a “Beruf” menünél nyugodtan válasszuk azt, hogy “Nicht beschäftigt“, nem lesz baj belőle. Ezután be kell írni a havi nettó jövedelem összegét. A listából én a “Laufendes Einkommen aus Erträgen/Dividenden/Mieteinnahmen” -t választottam, majd a felsorolás alatt a “Sonstige Einkünfte” sorba beírtam azt, hogy “Angestellter in Ungarn Arbeitslohn“. A “Höhe monatlicher Bargutschriften” –nél “unter/bis EUR 2000″ , majd a “Höhe monatlicher Gutschriften generell “-nél “unter/bis EUR 10000″. A “Gutschriften aus Nicht-EU-Ländern?” –nél válasszuk a “Nein“-t. Ezután “Weiter“.
5. A következő lapon a “Steuerpflichtig in den USA”-nál “Nein“-t válasszuk. a “SteuerIdentifikationnummer (TIN)”-hez írjuk be a magyar adókártyánk számát, azaz az adószámunkat. A “Zusätzliche steuerliche Ansässigkeit neben Ihrem Hauptwohnsitz?” –nél a “Nein“-t válasszuk. A “WohnsitzErklärung gemäß Devisengesetz” –nél mindenképpen a “Devisenausländer“-t válasszuk, ez nagyon fontos! Ezután előjön a “Wohnsitzerklärung” pont, ahol mindenképpen a “Kein Wohnsitz in Österreich gemäß § 26 BAO” feliratot válasszuk ki. “Sind Sie eine politisch exponierte Person?” –nél “Nein“. “Besondere Schutzbedürftigkeit“-nél “Nein“. Ezután “Weiter“. 
6. Ezután ha mindent jól csináltunk megjelenik a komplett adatlap egyben, ahol újra tudjuk ellenőrizni és ha kell még tudjuk módosítani a bevitt adatokat. A legfontosabb, hogy a megadott email címet és a telefonszámot alaposan ellenőrizzük le, hogy pontos legyen! Ha minden stimmel akkor alul válasszuk ki az “Ich beabsichtigedas Konto auf… ” –nál az “eigene Rechnung abzuschließen“. Ezután az összes kis kockába tegyünk pipát, majd “Weiter“. Ezzel maga az adatlap kitöltésével a végére értünk és rögtön ezután következik az ONLINE azonosítás, amelyhez az útlevelünket kell előkészíteni. Személyi igazolványt nem fognak elfogadni!
7. Az ügyintéző, akivel az ONLINE azonosítás során egy videochat felületen beszélgetni fogunk, mindent érthetően el fog mondani, mit kell tennünk. Kérhetjük, hogy beszéljen angolul, vagy eleve németül fog megszólalni. Meg fogja kérdezni, melyik bank ügyfeleként regisztrálunk, erre csak válaszolnunk kell, hogy “EasyBank“. A többi kérdésre röviden kell csak válaszolni, semmi komoly vagy komplikált kommunikációra itt nem kell számítanunk, illetve CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az azonosításunkkal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel (pl.: születési hely, idő stb.) és a bank részére korábban kitöltött kérdőívvel kapcsolatosan SEMMILYEN kérdés nem lesz, hiszen ez egy teljesen külön cég, akik az azonosítást végzik, nem a bank ügyintézői! Az azonosítás végén a korábban a kérdőíven megadott mobilszámunkra fog jönni egy azonosító kód, azt be kell írni a megjelenő megfelelő felületre és kész. Ne lepődjünk meg, amint beírtuk a kódot RÖGTÖN elköszönés nélkül meg fog szakadni az online webkamerás kapcsolat az ügyintézővel, ez nem baj.
8. Ezután ha követjük a megjelenő egyértelmű utasításokat egy újabb kód érkezik majd a mobiltelefonunkra, ezt a megfelelő helyre beírva DIGITÁLISAN alá is írjuk a számlanyitási kérelmünket és be is küldjük ONLINE a banknak. A visszaigazoló képernyőn a komplett, digitális aláírásunkkal ellátott számlanyitási kérelmünket PDF-ben le tudjuk menteni, érdemes is elmenteni mert ezt emailben már nem fogjuk megkapni!
9. Az utolsó lezáró képernyőn még egyetlen feladatunk marad. Van egyetlen egy dokumentum (Unterschriftenblatt), egy aláírási nyomtatvány, amit le kell töltenünk és ki kell tölteni. Ez a lap fogja igazolni a bank felé az aláírásunkat, egy aláírásminta. A személyes adatainkat kitöltjük, ezután a dokumentum végén a megfelelő helyre dátumot kell beírni és az aláírásunkat. Ezt azután feltöltjük ugyanerre az oldalra a megfelelő rubrikára kattintva és beküldjük a banknak. Ezzel készen is vagyunk, a befejezésre kattintva várhatjuk a postán a bankszámla megnyitásáról szóló értesítést.
Andris, SAJNOS az online azonosítás lépéseit most nem tudtam annyira részletesen leírni, mert ahhoz most újra élesben kellene nekem is végigmennem a lépéseken de ehhez, hogy a végéig eljussak már ténylegesen számlát kellene nyitnom. Ezeket a pontokat emlékezetből írtam (7-9. pont) VISZONT gondolkodom én is rajta, ha tényleg ingyenes számláról beszélünk, akkor átmegyek ide a BANK BURGENLAND-tól és nyitok én is egy számlát, vagy a feleségem számláját átalakíttatjuk közös számlává (Gemeinschaftskonto). Akkor majd leírom ezeket is részletesen!
Dr. Békési András
Köszönöm neked kedves András ezúton is!
AZ ONLINE azonosítás folyamata:

Szia Andris,

Elkészítettem az online azonosításhoz szükséges részletes leírást. Ide már képeket is igyekeztem tenni, mert ez kicsit bonyolultabb folyamat mint az adatlap kitöltése. Ha bármi kérdésed van keress nyugodtan!
AZ ONLINE azonosítás folyamata

1. Miután az adatlapot végig kitöltöttük és az utolsó lapon rákattintottunk a “Weiter” gombra, az alábbi képernyőt fogjuk látni:

Itt az első oszlopra kattintsunk, az “Identifizierung mit Videotelefonie” feliratúra:

 

 

2. Ezután az alábbi képernyő következik. Ha felkészültünk a videóbeszélgetésre és útlevelünk nálunk van, akkor kattintsunk a “Video-Identifizierung starten” feliratra:

3. Ezután a következő képernyőn pipáljuk ki a kis négyzetet a képek alatt, majd kattintsunk a “Jetzt identifizieren” feliratra:

4. A következő ablak így néz ki, ahol négy helyre kell elfogadó pipát raknunk majd kattintsunk a “Bestätigen” feliratra:

5. Ezután megjelenik az alábbi oldal, ahol látható egy azonosítószám. Ezt kérdezhetik majd a beszélgetés elején, akkor be kell olvasni egyszerűen. Közben fogunk egy emailt is kapni a korábban az adatlapon regisztrált email címre, az azonosítást végző cégtől, amelyben szintén elküldik ezt az azonosítószámot. Ezután kattintsunk a zöld színű “Browser-Videotelefonie starten” feliratra és el fog indulni a webkamera. Ügyeljünk arra, hogy a hangerő megfelelő legyen és amennyiben szükséges, a feljövő engedélykéréseket fogadjuk el.

 

6. Az azonosítás alatt válaszoljunk a feltett kérdésekre röviden és az ügyintéző kéréseit hajtsuk végre. Az egész kb. 2 percig tart. Német nyelven szólalnak meg alapból de kérhetjük, hogy angolul beszéljenek. Az online beszélgetés végén kapni fogunk egy sms-t, amelyben egy TAN számot fognak küldeni. Ezt az alábbi képen alul látható mezőbe kell beírni:

 

 

Amit rákattintunk a “Bestätigen” gombra, az élő videóbeszélgetés azonnal, elköszönés nélkül megszakad. Ezen nem kell meglepődni. Ezután a megjelenő “Bitte warten” felirat akár másfél percig is látható, addig türelmesen kell várakozni.
7. Ezután a következő ablak jelenik meg. Alul kattintsunk a kis négyzetbe majd válasszuk a “Registrierung zur Handy-Signatur” lehetőséget. Így tudjuk online, mobiltelefonon érkező kód segítségével aláírni a számlanyitási kérelmünket.

8. Ezután megjelenik az alábbi ablak, ahol adjunk meg egy jelszót, majd írjuk be újra ugyanazt.

9. Ekkor újabb SMS-t fogunk kapni egy újabb kóddal, amit az alábbi mezőbe kell beírnunk:

Kattintsunk a Bestätigen feliratra:

10. Ha a teljes azonosítási folyamat és a digitális aláírás is rendben ment, akkor az alábbi képernyő jelenik meg. I

Kattintsunk a “Handy-Signatur starten” gombra.
11. Az alábbi mező fog megjelenni előttünk. A felső mezőbe a mobilszámunkat megadni +36-tal kezdve, egybeírva. Az alsó mezőbe pedig adjuk meg a fenti, a korábbi 8. pont szerint megadott jelszót.

12. Ezután az alábbi felirat jelenik meg a szürke sávban, ahol mindenképpen a “weiter ohne app”-ra kell kattintani a bal alsó kis sarokban.

13. Ekkor egy újabb kód érkezik a mobiltelefonunkra 🙂 . Az utolsó. Ezt kell beírni újra a lenti képen látható szürke mezőben megjelenő sávba, majd alatta a “signieren”-re kell kattintani.

14. Az alábbi kép szerint kattintsunk a “Dokumente hochladen”-re

15. Ezután az utolsó ablak fog megjelenni, amely így néz ki:

Először rákattintani legalul a “Möchten Sie eine Version Ihres Antrags speichern? Einfach hier herunterladen”-re kattintani és letölteni a beadott és aláírt kérelmet, mert jobb ha el van mentve, később nem küldik meg emailben  és ezen már látható a digitálsi aláírás mező is. Majd kattintsunk középen a zöld “Heruntenladen” feliratra és töltsük le az ott található dokumentumot és nyomtassuk is ki:

 

Miután kitöltöttük szkenneljük be és kattintsunk a “Datei hinzufügen” feliratra. A megjelenő ablakban válasszuk ki az aláírt és kitöltött nyomtatványlapot és töltsük fel az oldalra.
Ezután kattintsunk a “Dokumente senden” gombra.
16. Ha mindent jól csináltunk kész vagyunk és az alábbi képernyőt fogjuk látni:

 

Hozzászólás

Hírlevél

Nem akarsz lemaradni a legújabb tippekről? Iratkozz fel a hírlevelemre!