A nagy kérdés a legtöbb ember számára: Mit jelentenek a betűkkel való elnevezések az adott repülési osztályon a járatokon?

Mérföldek

A nagy kérdés a legtöbb ember számára: Mit jelentenek a betűkkel való elnevezések az adott repülési osztályon a járatokon?

Számos légitársaság általában legfeljebb négy különböző osztályt különböztet meg:

Turista osztály Y vagy M
Prémium turista osztály
C vagy J üzleti (Business Class) osztály
Első osztály F

A különböző osztályok mindegyike egy “betű”, amely a légitársaságtól függően eltérő lehet.
Fontos azonban tudni, hogy ezek a különböző osztályok mindegyike több foglalási osztályra oszlik.
Az ismert közlekedési osztályokon kívül a légitársaság saját foglalási osztályokat (angolul: Booking Class) határoz meg. A legtöbb esetben az egyes foglalási osztályok közvetlenül egy adott “szállítási” osztályhoz vannak hozzárendelve. A kevés promóciós osztálytól eltérően, az A-tól Z-ig tartó foglalási osztályok egy-egy betűvel rendelkeznek.
A foglalási osztály tájékoztatást nyújt a viteldíjról, a menetjegy rugalmasságáról és a járat igénybevételéről, de mivel minden légitársaság maga határozza meg a jelentést, (a betűk jelentését) ezért sajnos nem lehet általánosítani.

Ha egy bizonyos tarifát (angolul: Fare) szeretnél foglalni, egy helynek rendelkezésre kell állnia a foglalási osztályban. Ezenkívül a légitársaság szabályozza, hogy például egy kedvező ajánlat esetén a repülőgépen lévő hely szabad legyen.

Sajnos a légitársaság mindig maximum 9 szabad helyet ad az adott osztályban. Lehet több is, de lehet a valóságban csak 9 helyet ad. Mindazonáltal a foglalási helyzet megbecsülhető a foglalásokból. Ha sok kedvező foglalási osztályban 9 hely áll rendelkezésre, feltételezhetjük, hogy a járat meglehetősen üres.
Ha egy foglalási osztály elfogy (pl. T0), a légitársaság ugyanakkor újra felszabadíthatja az elérhető helyeket egy magasabb rangsorból egy alacsonyabb foglalási osztályba. Az ajánlatok elérhetősége irányítva van!
Példa:
A W és Y foglalási osztály mindkettő a turista osztályba tartozik. A W foglalási osztály ára csak 60,- €, és nem rugalmas (nincs “rebooking” újrafoglalás vagy a lemondás nem lehetséges).
Az Y foglalási osztály azonban jelentősen drágább, 280,- euró, de rugalmas.
Tudomást szerezni a foglalási osztályról foglalás előtt:
Ha egy foglalási portálon keresztül foglalsz egy járatot, az I.D.R. a legolcsóbb rendelkezésre álló osztályt fogja mutatni.
Bizonyos körülmények között azonban nem kívánod a legolcsóbb osztályt foglalni, hanem egy drágább rugalmasabb osztályt szeretnél ebben az esetben a következőt kell tenned:
Fontos: 
Csak néhány portál mondja meg a foglalási osztályt foglaláskor. Legtöbbször nem lesz tudomásod a foglalási osztályról, amíg meg nem tetted a foglalást, legtöbb esetben csak a végén szerzel tudomást, a foglalásod befejezése után.
Ha a foglalás előtt szeretnéd megtudni a foglalási osztályt, keress az Expedia-n a járatokra. A foglalási osztály megjelenik a repülési adatokra kattintással:
Egy másik módja annak, hogy foglalás előtt lásd a foglalási osztályt az: ITA Mátrixban:
Azonban nincs garancia arra, hogy az online portál ebben a foglalási osztályban is foglal.

 

Mire szolgálnak a légitársaságoknál a különböző foglalási osztályok?
Sok különböző mérföld program, különféle mérföldet ad a foglalási osztálytól függően. Ezenkívül a program büntetheti az olcsó jegy foglalását azzal, hogy kevesebb mérföldet vagy mérföldet ítél meg alacsony költségű foglalási osztályban. Ugyanakkor a drága magas osztályú jegyek több (pl. 1,5, 2 vagy 3-szoros) díjjal és státusz mérfölddel jutalmaznak.

 

A foglalási osztály fontos szerepet játszik a pontokkal való foglalásban is (Award Ticket). Egy helynek rendelkezésre kell állnia az adott foglalási osztályban, hogy pontokkal tudj  foglalni és másrészt, ez a foglalási osztállyal kizárható legyen a mérföld gyűjtése.

 

Ha egy Upgrade-t szeretnél foglalni, (például: economy-n foglalsz és Businessre szeretnéd upgradelni a jegyedet) akkor egy bizonyos (főként magas és ezért drága) foglalási osztályban kell foglalnod ahhoz, hogy esélyt kapj egy upgradere. Sajnos azonban nincsen garancia arra, hogy upgradelni is tudod a jegyedet. 
Hozzászólások

Hozzászólás

Hírlevél

Nem akarsz lemaradni a legújabb tippekről? Iratkozz fel a hírlevelemre!